WARSZTATY KULINARNO – SENSORYCZNE „PIERNICZKI I INNE ŚWIĄTECZNE SPECJAŁY” POD OKIEM DOŚWIADCZONEGO KUCHARZA

Dnia 20 grudnia odbyły się warsztaty kulinarno – sensoryczne pt. „PIERNICZKI I INNE ŚWIĄTECZNE SPECJAŁY”. Uczniowie biorący w nich udział mieli okazję własnoręcznie przygotować ciasto świąteczne, ozdobić pierniczki pod czujnym okiem doświadczonego kucharza. Dodatkową atrakcją, w czasie kiedy świąteczne ciasto jeszcze się piekło była możliwość wykonania ozdób (bombek) tradycyjnego symbolu Świąt Bożego Narodzenia (choinki) z różnych materiałów plastycznych.

Podczas warsztatów wszystkie zmysły uczniów miały szansę być pobudzane: smaku – przy podjadaniu, zapachu – przy wąchaniu wszystkich składników, dotyku – przy przesypywaniu mąki palcami i łączeniu wszystkich składników, ozdabianiu pierniczków, wykonywaniu bombek itp., wzroku – przy obserwacji całego procesu, słuchu – przy dźwięku robota kuchennego, uderzaniu łyżką w garnek itp. Jak wiemy najlepiej odbieramy rzeczywistość poprzez DOŚWIADCZANIE i przeżywanie jej wszystkimi ZMYSŁAMI. To właśnie między innymi był jeden z celów naszych warsztatów, który mamy nadzieję został osiągnięty!

W szkolnej kuchni w trakcie kulinarno – sensorycznych działań wytworzyła się wyjątkowa świąteczna atmosfera, która zostanie z nami na długo!

Anna Węgrzyn – Gąska, Beata Borowczyk, Katarzyna Filip