Dzieci z klasy III b realizują zadania programu profilaktycznego „Kubusiowi przyjaciele natury”. Uczniowie przypomnieli sobie na czym polega racjonalne odżywianie. Dla prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu niezbędne jest połączenie wysiłku fizycznego i zbilansowanej diety. Zrównoważenie czasu poświęconego na ruch i właściwego odżywiania dzieci w wieku szkolnym jest złotym środkiem na drodze do wielostronnego rozwoju, który na tym etapie przebiega bardzo dynamicznie. Intensywny okres wzrostu i rozwoju powinien charakteryzować się posiłkami bogatymi w różnorodne składniki odżywcze. Specjaliści zalecają spożywanie 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia. To one dostarczają mnóstwa witamin i minerałów, poprawiają nam nastój i dbają o dobrą kondycję naszego organizmu, który uprawiając wszelkie aktywności sportowe, potrzebuje takiej bomby witaminowej. Jedna porcja owoców i warzyw to około 100 g, czyli średniej wielkości owoc lub warzywo (jabłko, marchewka) lub kilka mniejszych sztuk (truskawki, czereśnie, winogrona). Porcję stanowi także szklanka soku lub mus. Zachęcamy do zdrowego odżywiania. Zobaczcie jak wyglądają efekty kulinarne w klasie III b 🙂