W miesiącu kwietniu, w ramach projektu edukacyjnego „Czas na zdrowe odżywianie i walkę z otyłością” na parapetach uczniów klas I – III zagości rzeżucha – zdrowa roślina, bogata w składniki odżywcze.
Rzeżucha kojarzy się wszystkim z WIELKANOCĄ, jako ozdoba świątecznych dekoracji. Tymczasem jest ona także skarbnicą wielu cennych witamin, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Do najważniejszych należą m.in. witaminy: C, B, A, K oraz E – poza nimi roślina zawiera również łatwo przyswajalne żelazo i wapń. Do naszego organizmu dostarcza także fosforu, cynku, selenu, magnezu, jodu i wielu innych ważnych dla organizmu pierwiastków.
Uczniowie w ramach akcji zasieją w klasach tą obfitą w witaminy nowalijkę. Będą ją hodować i pielęgnować, po czym spożywać podczas drugiego śniadania, wykorzystując jako zdrowy dodatek do kanapek.
Koordynatorzy projektu