WARSZTATY MAŁEGO PIEKARZA

W czwartek 3.04.2025 klasa 3a uczestniczyła w „Warsztatach Małego Piekarza” w piekarni Piskorek w Nowej Wsi. Od drzwi wszyscy czuli unoszący się zapach świeżego chleba. Na wejściu każdy został wyposażony w fartuch ochronny i czepek tym samym wszyscy zamienili się w prawdziwych piekarzy. Po dokładnym umyciu rąk uczniowie przeszli na teren produkcji. Najpierw odmierzyli wszystkie składniki na ciasto chlebowe, które później mieszało się w ogromny naczyniu. W czasie kiedy ciasto się wyrabiało, piekarz opowiedział o zbożach, które uprawia się w Polsce i z których powstaje mąka na chleb. Po wyrobieniu się ciasta przyszedł czas na własnoręczne formowanie chleba. Nikt nie bał się ubrudzić mąką 🤭. Kolejnym punktem było zwiedzanie cukierni, w której powstają wszystkie słodkie wypieki w tym ciasta, rogaliki, drożdżówki i torty. Ciekawym i nowym doświadczeniem była degustacja oryginalnego zakwasu na barszcz czerwony, prawie każdy poprosił o dolewkę. W czasie gdy chleb był w piecu, dzieci robiły pizzę, którą później ze smakiem zjadły w bistro. Na zakończenie warsztatów każdy otrzymał dyplom, butelkę żurku i własnoręcznie robiony (jeszcze ciepły) bochenek chleba nowowiejskiego. W interesujący i praktyczny sposób uczniowie zostali zapoznani z pracą piekarza i procesem powstawania oraz wypieku pieczywa.

Ż.Dziedzic