JESIENNE SMAKOŁYKI Z OGNISKA

JESIENNE SMAKOŁYKI Z OGNISKA

JESIENIENNE SMAKOŁYKI Z OGNISKA
CUDOWNE WSPOMNIENIE DZIECIŃSTWA
NASZYCH RODZICÓW ☺
19 października uczniowie należący do Klubu Młodego
Ekologa przygotowali pod opieką p. B. Nowak ognisko. Zazwyczaj takie przedsięwzięcie
kojarzy się nam jednoznacznie z kiełbasą, ewentualnie ziemniakami, ale na naszym spotkaniu
spróbowaliśmy je odczarować i nad ogniem wszyscy piekli jabłka:)
Jak upiec jabłko na ognisku? Najłatwiej na świecie. Trzeba delikatnie acz
zdecydowanie nabić jabłko na zaostrzony patyk, tak żeby nie pękło. I trzymać nad ogniskiem,
nie bezpośrednio w ogniu, lecz jak najbliżej żaru. Trzeba pamiętać o obracaniu, żeby
równomiernie się piekło. Po chwili skórka zaczyna pękać, a sok wycieka i skwierczy.
Ale pieczemy jeszcze chwilę. Jeśli skórka się spali, to nie szkodzi, łatwo ją ściągnąć.
Co cenne z tej lekcji? – chwile spędzone przy ognisku w gronie rówieśników to nie
tylko źródło miłych wspomnień, ale także pysznego jedzenia – tak mało rozpowszechnionego
wśród naszych podopiecznych.
Klub Młodego Ekologa