JAK ŚWIĘTOWAĆ?
Chętnych zapraszam w tym dniu do UPIECZENIA własnego ulubionego słodkiego deseru, a dowody Waszych kulinarnych działań prześlijcie na dziennik lub gmail, by zamieścić na stronie szkoły.
Możemy również wspomóc lokalnych cukierników i zakupić ulubione ciasto:)
Życzę udanego, słodkiego świętowania – Beata Nowak
HISTORIA CIASTA W PIGUŁCE
Pierwsze placki z ziaren zbóż wypiekano już w EPOCE NEOLITU-czyli ok. 5 tys. lat temu. Słodkość tych wypieków uzyskiwano poprzez dodawanie miodu.
Cukier dotarł do nas z Azji (Indii) już 1000 lat p.n.e. W Europie handel cukrem rozpoczął się w XI wieku i pochodził z Arabii – był bardzo drogim produktem. W XIII wieku zaczęto wytwarzać pierniki – głównie dzięki przyprawom dostarczonym przez żeglarza- Marco Polo.
W wieku XIV wypiekano już biszkopty, dzięki jasnej mące a w wieku XVI we Francji pojawiły się ciasta ptysiowe. Polski akcent – to baba drożdżowa z rumem na polecenie polskiego króla Stanisława Leszczyńskeigo – będącego we Francji na wygnaniu.
W wieku XVIII popularność zyskały drożdże. Proszek do pieczenia wynaleziono w XIX wieku.
Pierwsze obchody odnotowano w Stanach Zjednoczonych jak CAKE DAY lub NATIONAL CAKE DAY.
Efekty kulinarnych działań uczniów – galeria